torsdag 17. april 2008

KUNSTNERLIV I BUKTVIK

Buktvik Badehotell ble tidlig et yndet feriested for kunstnere og litterater. Dette var ikke minst takket være kunstnernes egen "bohemadvokat" Henrik Falch-Pedersen. Fach-Pedersen var fra tidlig tyvetall en fast gjest på Buktvik Badehotell, og trakk med seg sine kunstnervenner.

Blant disse faste gjestene var forfatteren Eilert Eek (1880 – 1959), kjent som skaperen av den gotiske kriminal­fortelling. Hans mest berømte roman Lukemborg hovemester (1931) ble påbegynt under et sommeropphold på Buktvik i 1929. (På veggen i det nyresutaurerte røkeværelset henger i dag noen ark fra Badehotellets regingsblokk hvor Eek har kladdet den berømte innledningen til romanen.)

En annen var den skandaleombruste maleren Karsten ”Ludde” Ludwigsen (1886 – 1982) som har skapt flere malerier med motiv hentet fra Buktvik, blant annet Badende sirener (1927) og Skjær i fullmåne (1929). Ludde Ludwigsen skal også ha donert flere tegninger til hotellet som i sin tid prydet veggen i spisesalen, men disse er senere gått tapt.

Forfatteren Eilert Eek (t.v.) og hans nære venn maleren Karsten "Ludde" Ludwigsen.

Ingen kommentarer: