søndag 6. april 2008

JAZZ i BUKTVIK - en historikk

Også på musikkens område har Buktvik en interessant historie. En av Buktvik Badehotells store attraksjoner på tyve- og tredvetallet var de innleide musikerne som underholdt hele sommersesongen.

Blant de mange musikerne finnes det flere som senere gjorde seg nasjonalt og til og med internasjonalt bemerket. Sangeren Hans Koch-Hansen (1909 – 1940), som var umåtelig populær i siste halvdel av tredvetallet frem til sin tragiske død i 1940, hadde sin debut her i 1935.

Omstendighetene rundt Koch-Hansens død har forblitt uklare, men i radioteaterets Knut Gribb-episode Sfærenes musikk tillater forfatterne seg å spekulere. Her blir Koch-Hansen udødliggjort av Kåre Conradi, akkompagnert av Svarte Svingende.

Den tyske pianisten Abel Schwartz (1900 – ?) og hans swingorkester opptrådte faktisk også på badehotellet sommeren 1929 – flere år før han gjorde stor suksess i Tyskland som plateartist og orkester­leder. Schwartz blir i dag regnet som en av swingens fremste pionerer i Europa og den aller første på denne side av Atlanteren som brukte betegnelsen på sin musikk.

I Norge er det i moderne tid bandet Svarte Svingende som har tatt vare på arven etter Abel Schwartz og hans jazzorkester. Svarte Svingende har ved flere anledninger underholdt på Buktvik Badehotell etter at dette ble restaurert og i 2002 åpnet som Øhre-distriktets kulturhus.

Schwartz' Swingorkester med ekteparet Einertsen på trappen til hotellet, antagelig tatt sommeren 1929.

Ingen kommentarer: